PARİS’ e NASIL GİDİLİR ?
(2025 yılı Gezi Notlarıdır)
✔ Gerek ülkemizden gerek ise Avrupa’ nın bir çok başkent ve diğer şehirlerinden Paris‘e düzenli uçak seferleri ile ulaşım hem kolay hem çabuk ve bazen de diğer seçeneklerden ekonomik olabilmektedir. Paris’e seyahat ederken kullanılacak en avantajlı yöntem, havayolu ulaşımı olacaktır! “Hava trafiği yoğunluğunu” dikkate alacak olursak Paris, Dünya’da 5. sırada yerini almakta.
✔ Bunun haricinde Avrupa – yakın – şehirlerinden Paris’ e sık aralıklı kalkışları ile otobüs ulaşım imkanını da bulursunuz (BusBud – FlixBus..).
✔ Özellikle Avrupa şehirlerinden Paris’ e Tren ile ulaşım iyi bir seçenek olabilir. Ulaşım süresi ; gündüz, gece trenleri, bağlantılar ve tren cinsine göre değişkendir.
✔ Ancak ülkemizden demiryolu ulaşımını önermemiz fazlaca mantıklı olmayacaktır. Eğer hızlı ulaşım ve zamanı göz ardı eden olur ise ; Balkanlar – Orta Avrupa ülke şehirlerine yer yer otobüs bağlantılı ulaşımlar ile Paris’ e tren ile seyahat teorisi ile de mümkündür. Ayni yorumum ülkemizden araç ile ulaşımda da geçerlidir.
Eğer bu şehirlerde iseniz ; Avrupa için Paris’ e Direkt Tren seferleri elinizin altında olacaktır ;
- Londra, Özellikle Manş Tüneli’nin açılmasından bu yana Paris’ten Londra karşılıklı – vazgeçilmez bir tren destinasyonu Eurostar ile sadece iki saat içinde başkentlere ulaşırsınız. Seyahatiniz için pasaportunuzu ve gerekliise vizenizi yanınıza almayı unutmayın (Avrupa vatandaşları için Nisan 2025’ten, diğerleri için Ocak 2025’ten itibaren): Brexit’ten bu yana sınır kontrolleri daha da sıkı hale gelmiştir.
- Amsterdam – Paris ; ulaşım direkt tren ile 3 saat 30 dakikadan daha kısa sürecektir (Eurostar ).
- Brüksel ; 1.5 saatten daha kısa sürede..
- Luxemburg ; 130 dk gibi sürede..
- Viyana ; Paris’ e en uzak başkenttir. Gece direkt treni ile 13-15 saat yolculuğu göze alın.
- Münih’ten Paris‘e ICE (sıklıkla bağlantılı) yada doğrudan TGV yüksek hızlı trenleri ile seyahat edin. Bilet ücretleri bağlantılı 130 ; Direkt olanlarda 170 € ‘dan başlamaktadır. Paris Gare de Lyon’ a ulaşır.
✔ Avrupa’ dan tren ile Paris – Link’ler aşağıdadır ;
Bu link’ lerden detaylı bilgileri alın.
Not ; Fransa, Süveyş Kanalı’na benzetilen ve kıtadaki taşımacılık lojistiğini önemli ölçüde dönüştürmeyi amaçlayan iddialı bir altyapı projesi olan Seine-Nord Europe Canal‘ ı (SNEC) açmanın eşiğinde. Bu muazzam girişim, Paris’ten diğer üç Avrupa ülkesine doğrudan bir su yolu bağlantısı kuracak ve böylece bölgedeki yük hareketinde potansiyel olarak devrim yaratacak. 2009 yılında onaylanmasından bu yana uzun bir bekleme süresinin ardından proje (SNEC), 2023 yılında tekradan başlatılmıştır.
✔ Otoyol & Paris ; Genellikle “rocade francilienne” olarak adlandırılan A86 otoyolu, Île-de-France bölgesini çevreleyen ve Paris metropolitan alanının yol ağında hayati bir rol oynayan önemli bir otoyol arteridir. Yaklaşık 80 kilometre boyunca uzanarak başkentin etrafında stratejik bir döngü oluşturmakta, ana yolları birbirine bağlamakta ve yoğun nüfuslu bir bölgede seyahati kolaylaştırmaktadır. Güzergahı, hareketli banliyölerden sakin yerleşim alanlarına kadar çeşitli manzaralardan geçerek sürücülerin Île-de-France bölgesinin coğrafi ve kültürel çeşitliliğini keşfetmelerine olanak tanır.
Paris Çevre Otoyolu
Fransa’ da ; A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A9, A10, A11, A12, A13, A14, A15, A16 otoyollarına bağlantılı birçok Avrupa ülkesinden karayolu – araç ile Paris‘e ulaşabilirsiniz.
** Avrupa’ da bir şehirden varış/kalkışlı ulaşım & otoyol seçeneklerini sizler araştırın.
✔ Bu link‘ ten Fransa Otoyol Geçiş kart ve bilgilerini temin edin.
UÇAK İLE PARİS
Daha önce de dediğimiz gibi Paris’e seyahat ederken kullanılacak en avantajlı ulaşım şekli, havayoludur!
Paris şehrinde 4 adet havaalanı bulunmaktadır. En çok bilinen ve sivil havacılıkta en sık kullanılanları, CDG ve ORY – IATA kodlu hava limanlarıdır (* IATA / International Air Transport Association yani sadece havayolu şirketlerinin üye olduğu “Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği” kurumudur).
Havaalanların Konumları (Paris)
PARİS Havaalanları ;
- Paris Charles-de-Gaulle – (CDG)
- Paris Orly – (ORY)
- Paris Beauvais / Beauvais–Tillé Havaalanı – (BVA)
- Paris Le Bourget – (LBG)
✔ Paris Charles De Gaulle yada Roissy CDG olarak bilinen havaalanı ; Şehir merkezinin 27 km. kuzeyinde bulunan Paris’in en büyük havalimanıdır. İstanbul Havalimanı’ndan THY, İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa’ dan Ajet, İzmir Adnan Menderes ve Anatalya’dan SunExpress doğrudan Paris‘ e uçar. Ayrıca birçok şehrimizden de bu noktalardan bağlantılı olacak Paris’e uçuşlar bulunur. Kalktığınız limana göre havada uçuş süreniz 3.5 -4 saat arası olacaktır.
✔ Paris Orly havaalanı ; Paris’in 16 km. güneyinde bulunan ve şehrin ikinci büyük havalimanıdır. İstanbul Sabiha Gökçen Havaliman’ından Pegasus doğrudan bu alana uçar.
✔ Beauvais-Tille Havalimanı ; Fransa’nın Tillé bölgesi Beauvais şehri yakınlarındaki uluslararası bir havalimanıdır. Çoğunlukla charter ve düşük maliyetli (Ryanair, Easyjet gibi ) havayolları tarafından kullanılır. Ülkemizden bu alana doğrudan uçuş yoktur.
✔ Paris Le Bourget Havalimanı ; Şehir merkezine çok yakın kuzeyde küçük alanda bulunan bu liman, ticari ve iş havacılığına hizmet verir. Alan uluslararası Paris Air Show‘a (SIAE) ev sahipliği yapar.
Biz Paris‘ in 2 büyük havaalanını tanıyalım.
Charles de Gaulle (Roissy) Havalimanı – CDG
Charles de Gaulle havaalanının şehir merkezine uzaklığı ortalama 23 km.’dir. Oldukça büyük bir havaalanıdır. Paris ziyaretlerinde en çok kullanılan, ülkemizden de sıklıkla uçulan ilk bakışta komplike gibi görülen bu havaalanını tanıyalım (CDG – ilgili tüm bilgiler / buradan).
Paris’ in en büyük havalimanı olarak 9 farklı bina’ dan (ünite) oluşmuş aslında 3 terminal içeren bir havaalanıdır.
Terminal 1 ve Terminal 3 tek binadan oluşur iken, Terminal 2 ise birbirine bağlantılı 7 farklı ünitelerden oluşur (Terminal 2 / A-B-C-D-E-F-G)
- ✈ Terminal Bilgilerine // Online İniş- Kalkışlar bilgilerine // Havayolu şirketlerinin kullandığı treminal bilgileri’ ne bu link’ ler üzerinden ulaşın!
CDG – Terminal Konum ve Haritaları –
* * *
* * *
* * *
* * *
➽ (Bilgi notu) – TGV (Train à Grande Vitesse) ; TGV Alstom ve SNCF tarafından geliştirilen ve de “SNCF” tarafından işletilen Fransa’daki yüksek hızlı tren sistemi (320 km/saat hıza ulaşabilen) ilk kez 1983 yılında Paris-Lyon arasında sefere başlamış, başta Fransa olmak üzere 30′ dan fazla da Avrupa kent’i dahil 200 civarı şehire yolcu taşımaktadır. Raylı sistemim elde etiği max. hız 2007 yılında 575 km / saat olmuştur!. Güzergah boyunca genelde 320 km / saat’ lik hız sınırı aşılmamaktadır. Sistemin iki tür TGV treni vardır : daha yüksek düzeyde konfor sunan TGV INOUI ve düşük maliyetli seçenekli olan OUIGO.
CDG havalimanında, “Aeroport Ch. de Gaule 2 – Gare” tren garında Paris merkez’ ine giden RER B treni ile birlikte, Paris bağlantınız ile başka bir Avrupa kentine gidecekseniz TGV hızlı trenlerinin kalkış noktalarını da burada bulacaksınız (İstasyon konumu ; Ter. 2 A – B – C – D kompleks ünitesi ile Ter. 2 E – F üniteleri arasındadır)(üstteki haritaya bakın).
Bu notumuzdan sonra öncelikle şunu belirtelim. En çok bilinen havayolu şirketleri olarak ; AirFrance / Terminal. 1, Terminal 2 B-D-E-F-G yi ; Amerikan – Delta / terminal 2D, 2E, 2F ve 2G’ yi ; British Airways /terminal 2B, 2D ve terminal 3′ ü ; Emirates / Terminal 1′ i ; Eurowings / Terminal 1 ve 3′ ü ; Ita Airways (Italia Trasporto Aereo) / terminal 2E, 2F ve 2G’ yi ; Air Europa / terminal 2D, 2E, 2F ve 2G’ yi ; American Airlines / terminal 1, terminal 2B ve 2D’ yi ; Swiss International / terminal 1 ve terminal 2F’ yi ; United Airlines ve Lufthansa / terminal 1 ve terminal 2B’ yi ; Qatar Airways/ terminal 1 ve terminal 3′ ü ; THY & Ajet / terminal 1′ i ; SunExpress / terminal 3′ ü ; Freebird Airlines / terminal 3′ ü iniş ve kalkışlarında kullanmaktadırlar..
➽ Terminal .1′ i birçok ulusal ve uluslararası havayolu şirketleri de kullanmaktadır. Bunlar arasında sıklıkla ; Japan Airlines, Korean Air, Singapore Airlines, Aer Lingus, Air China, Air Moldova, Blue One, Brussels Airlines, Continental Airlines, Egypt Air, Francais, Kuwait Airways, Olympic Air, SAS, Saudi Arabian Airlines, Singapore Airlines, US Airways gelmektedir.
Ülkemizden Paris’ e yapılan uçuşlarda yerli-milli havayollarımız olan (THY & Ajet) Paris’ te Terminal. 1‘ i ; SunExpress ise Terminal. 3‘ ü kullanır (iniş ve kalkışlar bu terminallerden). Bu nedenile Paris’ in bu büyük havaalanını daha yakından tanımak gerekecektir (Pegasus havayolları ; Paris’ te “ORLY” havaalanı üzerinden seferlerini düzenler!).
** Terminal Covid salgınında 2020-2023 arası 3 yıl süre gibi hizmete kapatılmış, 2024 Paris olimpiyatları vesilesi ile yeniden açılmış ve 36.000 m² kullanım alanı ile günümüzde de aktif durumdadır.
- Terminal 1, Charles de Gaulle Havalimanı’nın en eski bölümüdür ve ve uluslararası uçuşlar için önemli bir merkez olarak hizmet vermektedir. Öncelikli olarak Star Alliance havayollarına tahsis edildiğinden, bu taşıyıcılarla uçan yolcular için hareketli bir merkezdir. Dairesel tasarımlı Terminal, kendisine uydu tipi geçişi sağlayan (cam tüp & kanallar) 7 adet birbirinden bağımsız Boording Gate /Uçuş kapı bağlantıları ile bütünleşir (Gate ; 10-68). Terminal 2′ yi de kullanan Air France’ ın bazı uçuşları yanında çoğunlukla diğer ülkelere ve diğer ülkelerden yapılan uçuşlarlara yönelik terminaldir. Bu terminal büyük bir ahtapot şeklindedir ve beş katlıdır. Merkezinde; dairesel olarak check-in kontuarlarını, güvenlik ve alışveriş gibi temel hizmetleri sunan bazı merkezleri barındırır. Ancak zemin kat’ a yolcu erişimi yoktur!.
- Terminal. 1 ‘ e ait detaylı kat seviye / level plan ve haritaları için – buraya bakın.
CDG – Terminal. 1
⇆
⇆
CDG – Terminal. 1 Yerleşim planı
Terminal. 1 -Harita / Kat Planı
Terminal. 1 / Level – Kat Planı (4 ve 5. katlar)
Terminal. 1 Kat Seviyeleri (Level) ;
. Zemin Kat ; Yolcu erişimine KAPALIDIR !
. Kat 2 : Güvenlik, CDGVAL – ücretsiz olan terminaller arası shuttle tren istasyon bağlantısını, mağazalar, yemek alanlarını ve 5 ve 6 numaralı check-in masalarını (kontuarlar) içeren Kalkış/Departure katıdır.,
. Kat 3 : Güvenlikten önce yer alır. 1-4 numaralı check-in masalarını ve Havayolları bilet gişelerinin de bulunduğu Kalkış / Departure katıdır. Güvenlik / Gümrük noktasına geçişi hızlandıran, çipli pasaport ve parmak izlerinizi okuyan cihazlardan geçerek zaman kazanmak için otomatik güvenlik kontrollerinden (PARAFE) yararlanabilirsiniz!.Dikkat el bagajınızda ve üzerinizde 100 mlt. üstü sıvı & jel – su ile uçağa binemezsiniz. Her biri bu hacmin altında olan ve 5 adeti de geçmeyen, fermuarlı – güvenlikl plastik poşetler ile geçişiniz olabilir.Hatırlatmış olalım.
. Kat 4 : Güvenlikten sonra yer alan, gümrüksüz satış mağazalarının da – Duty free – bulunduğu, uçuş kapıları öncesi yerleri ve yürüyen merdivenli yol seçenekli geçitler ile biniş kapılarına (Boarding Gate) kadar uzanan havaalanı bölümüdür (Departure).
. Kat 5 : Bagaj teslim alanlarını (baggage claim) ve Otobüs, Özel Transfer ve Taksi gibi ulaşım seçeneklerine de erişimin bulunduğu Arrivals/İniş/Geliş katıdır.
Bu kattan (5) ; Terminal. 1‘ in Mavi, Kırmızı ve Yeşil oto park yerlerine ulaşırsınız!
✈ Terminal. 1′ de Havayolu şirketlerine göre değişen “10 – 68″ numaralı olacak şekilde 50′ nin üzerinde “Boording Gate” – Biniş Kapıları bulunur.
✈ Terminal 1, 2B ve 2D’ de “özel yolcu salonlarının” – Lounges – bulunduğunu da hatırlatalım!
✈ Terminal. 2′ ye ülkemizden doğrudan uçuş olmadığı için bu terminali pas geçiyoruz (buradan T2 detay bilgisini alabilirsiniz), kısaca Terminal 3 hakkında da bilgi verelim (zira, SunExpress bu terminal üzerinden uçuşlarını yapıyor).
Terminal. 3 ; Çoğunlukla düşük maliyetli ve küçük havayollarına hizmet veren CDG‘ ün en küçük – tek katlı terminalidir ve check-in yapmaya zaman açısından en uygun olanıdır (çabuk şlemler). Terminal ; otobüs durağına (Bus no. 350 ve 351) ve CDG Roissypole / “Aeroport Ch. de Gaule 1 – Gare” tren istasyonuna yakındır (Şehir merkezine ulaşımdaki – RER B tren kalkış noktasına 5 dk. yürüme mesafelidir).
Terminal. 3 Haritası
***
CDG – için Terminal bilgilerini paylaştık.
Bir şekilde herhangi bir havayolu ile Paris – Charles de Gaulle (CDG) havaalanına indik diyelim. Şidi sırada alandan ayrılıp şehir merkezine ulaşımımız olacak.
Evet ne yapacağız?, şehir merkezine nasıl hangi seçenekler ile gideceğiz ?
3 Terminal’ e sahip CDG’ den Şehir merkezine ulaşımda çeşitli alternatifler mevcuttur.
Nedir bunlar ?
- ☛ 1) Tren ile ulaşım (RER B hatlı – Banliyö treni)
- ☛ 2) Havaalanı Otobüsleri ile ulaşım (+ gece otobüsleri)
- ☛ 3) Havaalanı özel Shuttle Otobüsleri ile ulaşım
- ☛ 4) Taksi ile ulaşımdır.
Bu seçenekleri belirleyecek olan ; İndiğiniz terminalin hangisi oduğu ( fazlaca etken değil), havaalanına geliş zaman diliminiz (mesela gece yarısı!), elinizdeki bagaj durumunuz, kişi sayınız ve Paris’ te konaklayacağınız yerin Paris toplu taşıma sistem ağı içindeki bulunacağı konumudur (gece geç saatlerde limana varış, kişi sayısı, valizler.. bunlar belirleyicilikde daha önemlidir. Gereğinde merkez ulaşımında taxi seçenek olabilir!).
Yukarıdaki ulaşım araç ve sistemleri indiğiniz Terminal konumlarına göre yakın – biraz uzak pozisyonda olabilir. Ancak her 3 Terminalin transferdeki ulaşım araçlarının tümüne ulaşılabilir konumlu olacağını da unutmayın!
Şehir merkezine Transferde aşağıdaki haritaları dikkatlice inceleyin.
***
***
***
Haritalardan anlaşıldığı gibi ;
- İnilen terminale uzak-yakın konumları ile tüm ulaşım araçlarına binebilirsiniz (durumunuz ve şehirde gidilecek yere göre değişkenlik gösterir! Terminallerden ücretsiz “CDGVAL Shuttle servis” tren bağlantısı ile şehir merkezine RER B treni ile yapılan ulaşım genelde tercih edilen seçenek olacaktır (Merkeze ulaşım ☛ 1)
- Şehir merkezine gidecek olan RER B treni için (farklı bir mazeretiniz olmayacak vede konaklama yerinize de uyuyor/iniş noktalarına yakın ise, transferde treni tercih edin!) CDG havaalanında bu trene binebileceğiniz 2 adet “tren istasyonu garı / durağı” vardır.
“Aéroport Ch. de Gauelle.1 diğer adı ile ; CDG Roissypole ” ve “Aéroport Ch. de Gauelle.2”..
İlkin;
☛ 1) Tren ile ulaşımda RER B treni planını özetleyecek olursak ;
- Terminal 2′ de iniliyorsa zaten sorun olmayacaktır.. Gar (Aéroport Ch. de Gauelle.2) hemen yanı başınızda kısa yürüme mesafesindedir / Terminal 2 A-B-C-D ile Terminal 2 E-F arasındadır. Bu gardan şehir merkezi dışında, isterseniz TGV‘ nin yüksek hızlı trenleri ile (INOUI & OUIGO) Avrupa’ nın bir çok şehrine tren ile ulaşım imkanını da bulursunuz.
- Terminal 3‘ te iniliyor ise ; 5 dk. lık yürüme mesafesi ile diğer Gar’ dasınız (Aéroport Ch. de Gauelle.1 / CDG Roissypole). Bu gardan RER B treni ile Paris şehir merkezindesiniz.
- Terminal. 1′ de iniliyorsa ; Bu terminalden kalkışlı (Terminal.1 – Kat/ Level 2) olacak, ücretsiz CDGVAL Shuttle / servis treni ile Charles de Gaulle Havaalanı’nında Terminal 1, 2, 3 tren istasyon noktalarına (şehir merkezine gidecek banliyö tren hattı RER B‘ ye), PR ve PX olarak adlandırılmış havaalanına uzak olan otoparklara rahatlıkla ulaşırsınız. Trenler her gün, 3 – 4 dakikada bir kalkışla saat 04:00 ile 01:00 arasında 21 saat boyu çalışır. Toplam yolculuk süresi 7-8 dakikadır.Bilet alımı – Turnike YOKTUR!
CDGVAL Shuttle Tren Biniş noktası
Terminaller & CDGVAL Shuttle treni ile “Aéroport Ch. de Gauelle.1 -2 Gar’ larına ulaşım & RERB tren hattı bağlantı noktaları
DETAY’ a GİRERSEK;
- ✈ Terminal. 1 ‘ den inişli olacak (Arrivals) uçuşumuzda – Gelen Yolcu için Terminalden ayrılma – çıkış nasıl olacak ? (THY, Ajet..) ;
Uçağımız CDG‘ de Terminal.1 de sayısı toplamda yedi olan kapı girişleriyle sizi “Arrival Floor / Hall” yani “Varış Kat’ı / Salonu” nda indirecektir. Bundan sonraki yol ve güzergah sizleri ürkütmesin. Tüp geçitler, kanallar, yol boyu uzanan düz yürüyen merdivenler, dolanmalar, uzun koridorlar, köşe dönmeler…vs. vs.. Bunları unutun!. Paniklemeyin.
İlk yapılacak işimiz ; Üyesi olmadığımız “Schengen Bölgesi” sınırlarına gireceğimizden ister vizeli, ister vizesiz (Hususi – Yeşil pasaportlu olalım) Non-Schengen vatandaşı olarak Pasaportlarımız ile birlikte “PASAPORT KONTROL” ünden geçmek olacaktır ( Gümrük polisi – Border check / Passport Control) (Aslında tüm terminaller için yol aynıdır).
Pasaport kontrolü ➣ Baggage Claim/Bagaj teslimi – (istersen Duty Free) ➣ Exit / Çıkış ve sonrası Terminal’ den ayrılmak olacaktır.
Uçaktan iniyoruz ve sonra yapacağınız tek şey “Tabela-Levha ve yönlendirmeleri İZLEMEK olacaktır..
➫ Bagages – Sortie // Baggage Claim – Exit // Baggage – Exit benzeri yazılı levhaları TAKİP ediyoruz. Yolboyunca karşımıza üzerinde Terminal 2, 3 yada farklı yazılı levhalar çıkabilir. Biz ayni yöndeyiz (Baggage – Exit). Terminalin kat seviyelerinde inip çıkarak en az 15 dk. yürüme sonrası önünde kuyrukların olduğu Pasaport kontrolündeyiz!
Biraz sırada bekleyerek bu engeli aşıyoruz 😉… ve var ise bagajlarımızı teslim noktasındaki levhalarda numarası belirtilen “Bagaj karuseli” nden alıyoruz ( Dikkat Sınır gümrüğü / Nakit 10.000 € üstü para olmasın, gümrük mevzuatı – valiz kontrolü olabilir! ). Sonrası ; İster mağazalar, ister ayak üstü yeme içme, ister Duty Free..yada bir an öce otel’ ime diyerek beklemeden trene – otobüse binip yola çıkmak olacak ..Paris merkezine RER B treni ile gidecekseniz ; CDGVAL Shuttle trenini kullanacaksınız! Yada ; 350-351 numaralı havaalanı otobüslerine veya ekspres “RossyBus” otobüsüne bineceğiniz araçların duraklarının olduğu Terminal. 2 çıkışına varıp bu araçlara bineceksiniz (Bunlar için de Term. 1 den indiğimiz için CDGVAL shuttle’ ı kullanmak durumundasınız!)
Yol güzergahını fotoğraflayalım
Artık son’a geldik..Terminali önce CDGVAL Shuttle servis, sonra da RER B yön levhası ile terk edeceğiz
şimdi CDGVAL biniş noktasındayız
..ve RER B treninin peronuna varıyoruz
Bu tren bizi Paris için belli merkezi noktalarına götürecektir. Varış noktamıza uyan Metro yada başka araç bağlantılar olabilir!
(detaylar Paris ulaşım sayfamızda)
➫ Yeri gelmişken Paris’ ten Ayrılış (CDG havaalanından Dönüş) bilgisi de paylaşalım ;
✈ Paris’ ten dönüşümüz (Departure) ; CDG için gelişte yaptığımız güzergahın ters‘ i ile olacaktır.
THY & Ajet & SunExpress için Terminal / Kalkış (Departure) – Bilgileri
➽ Terminal 1 den kalkış yapan THY ; genelde 3 numaralı check-in kontuarını ; Ajet ise genelde 5 numaralı check-in kontuarını kullanır (kontuarlar değişebilir – ışıklı panolardan kontrol edin!). Her bir uçuş şirketi değişken olan (10-68) no.lu biniş kapılarından birine yönlenecektir.
➽ Terminal. 3‘ ten kalkan “Sun Express“ ise 40-42 ; 45-47 numaralı check-in kontuarını kullanacaktır. Gate/kapı numarasını panolardan izleyin! (Terminal 3 te ; 1-23 ; 30-52 numaralı check-in masaları ve 1-15 arası da Boording Gate / Kapı numaraları bulunur).
Eh, Parisi gezdik gördük dönüyoruz..bir de alışverişimiz varsa ödenilen KDV’ yi geri almayı da unutmayacağız! (TaxFree).
TERMİNAL.1 – Departure /Kalkış noktaları & Tax Free noktaları
TAX FREE – NOKTASI
Paris havaalanlarından (veya tren istasyonlarından) ülkeden ayrılırken KDV iadenizi (Tax Free) almak için bilmeniz gerekenler :
- İşlem / fiş başına en az 100.01 € ve üstü tutarlı satış belgeniz olacak.
- Mağazadan Pasaportunuzu göstererek (ayni gün işlem yapılıyor, fiş sonrası başka bir gün içinde belge düzenlenmiyor!) “İade Formunu” = Vergi muafiyet formu (receive a tex exemption form) doldurtup alın (her alışverişe bir belge).
- Paris’ ten ayrılmadan önce son ayrılış noktanızda “iade formunuzu” doğrulamanız gerekir.
- örneğin Gare du Nord Eurostar tren istasyonu veya Charles de Gaulle (CDG) havalimanında– elektronik “détaxe” kiosklarından ( “PABLO” kioskları olarak anılır) yararlanarak formlarınızı dakikalar içinde kolayca tarayıp doğrulayabilirsiniz (size verilen iade formunda bir barkot var). Bu mümkün olmadığında (makina eror veri ise), kalkış noktasındaki “détaxe” işaretlerini takip ederek yerel gümrük ofisini bulmanız ve doğrulanması için iade formunuzun basılı, kağıt versiyonunu fiziksel olarak damgalatmanız gerekecektir.
- Makinadan onaylanan form tutarının KDV si tamamı olmasa da 1-4 hafta içinde banka ve işlemlere göre ilgili kredi kartınıza iade edilecektir! ( kartınıza KDV iadesini aldığınızda para biriminize dönüştürüldüğünü görebilirsiniz.Dönüştürme oranı kart türüne bağlıdır (ben alandaki détaxe” kiosk okumasını takiben 5. gün içinde geri aldım – k.kartıma ödediğim KDV’ nin %80-90 ı $ karşılığı yansıdı)
- İşlem gümrük ofisinde yapılacak ise ödenecek KDV’ den komisyon alınır!
- Fransa genelde / alışverişler için standart %20 VAT uygulayan bir ülkedir (yemek – % 5.5). Ancak ayni oranda geri alım mümkün olmuyor? Ortalamada % 20 lik KDV size en az % 12 olarak geri dönüyor (iadede KDV de %16 oranları da mevcut!).
- KDV iadesi almak için, satın alma işlemini yapan kişinin AB dışı bir ülkede ikamet ediyor olması gerekir. Ayrıca, Fransa’da 6 aydan az bir süredir bulunmanız ve en az 16 yaşında olmanız gerekecektir.
- Eskisi gibi bazı mağazalardan Tax Free bedeli düşülerek işlem yapılıyordu. Bu uygulama şu an var mı?.
CDG Havaalanındaki Tax Free Noktaları (Departure – Gidiş salonu) ;
. Terminal 1 : CDGVAL seviyesi (level 2) , Salon 6
. Terminal 2A : Kalkış katı, Kapı 5
. Terminal 2C : Kalkış katı, Kapı 4
. Terminal 2E : Kalkış katı, Kapılar 3/4
. Terminal 2F : Varış katı
. Terminal 3 : Kalkış katı, uluslararası gümrük bölgesi
✘ Paris şehir merkezine transferde RER treni harici diğer ulaşım seçenekleri nelerdir ? onlara da bakalım..
Sıradaki,
☛ 2 ) “Otobüs” Ulaşım seçeneğini inceleyelim (alttaki haritaya bakın!).
Havaalanından kalkışlı gündüzleri 2, geceleri de 2 adet olmak üzere toplam 4 otobüs seçeneği olacaktır.
– Otobüs 350 (Roissypole – Porte de la Chapelle otobüs hattı) : Havaalanını Paris’ teki Gare de l’ Est’te bulunan doğu tren garına yakın konumlu “Porte de la Chapelle” e bağlar. Burası Paris 18. bölgesidir.
350 numaralı otobüs ; Charles de Gaulle Havalimanı’nda 1. – 2. terminaline ve Havalimanı içindeki Roissy Pole otobüs terminaline (Term.2 ve Term. 3 arasında) uğradıktan sonra, Paris şehir merkezinin kuzeyinde kalan Porte De La Chapelle’ e ulaşır. Buradan Metro 12 hattı bağlantısı ile şehir merkezine bağlantı yapabilirsiniz. Biletler (Bus-Tarm ticket) sürücüden veya herhangi bir Metro-RER istasyonundan yada havaalanında terminallerden satın alabilirsiniz. Alınan biletler 90 dk. sürelidir ve tek yöne hem otobüs hem tramvay için bağlantı verir. Ancak biletin tren ve metro bağlantısı YOKTUR!
- 350 numaralı Otobüs yol güzergah haritası
– Otobüs 351 (Roissypole – Paris – Nation otobüs hattı) ise : Havaalanını Pariste’ ki Place de la Nation – meydanına bağlayacaktır. Burası Paris 12. bölgesidir.
351 numaralı otobüs, Paris’ in 12. bölgesinde doğuda kalan Place de la Nation‘ a gidiyor. Buradan Metro 1, Metro 2, Metro 6, Metro 9, RER A ve çok sayıda otobüse aktarma yapma seçeneğiniz olacaktır. Otobüs ; CDG Terminal 1′ de, CDG Terminal 2A ve Terminal 2C arasında, Terminal 2B-2D arasında, Terminal 2 TGV tren istasyonunda ve Roissypole’da (RER B tren istasyonu) yolcu almak/indirmek için durmaktadır.
- 351 numaralı Otobüs yol güzergah haritası
Her iki otobüs için tam ücret 2 € / 4-10 yaş ; 1 €’ dur. Ancak yolculuk hızlı değildir. CDG Havaalanı’ndan – Gare de l’Est ‘e seyehat yaklaşık 60 ila 90 dk. ; Place de la Nation’ a ise 70 ila 90 dk. kadar sürecektir. Alandan karşılıklı olarak her iki otobüs de ; 10 ila 40 dakikada bir hareket etmektedir. 350 numaralı otobüs saat 06:05-22:30 arası, 351 numaralı otobüs ise saat 07:00-21:40 arası hizmet verir.
** Gece otobüsleri (Noctilien bus) ;
Her iki hat Paris’ in doğu garına – Gare de l’ Est – e gidecektir. Gece otobüslerinde ücret farkı YOKTUR! Gündüz tarifesi aynen geçerlidir.
. N140 (Gare de l’ Est – Aéroport Ch. de Gaulle gece otobüs hattı) ; her 30-60 dakikada bir kalkışla resmi tatiller de dahil olmak üzere her gece faaliyet göstermektedir (gece yarısı saat dilimlerinde). CDG Havaalanı ile Paris-Gare de l’Est arasındaki ortalama yolculuk süresi 80 dakikadır.
- N140 Otobüs yol güzergah haritası
. N143 (Gare de l’ Est – Aéroport Ch. de Gaulle gece otobüs hattı) : Diğeri gibi ayni zaman dilile hareket eder. CDG Havaalanı ile Paris-Gare de l’Est arasındaki ortalama yolculuk süresi 55 dakikadır.Zira durak sayızı daha azdır, daha hızlıdır!
- N143 Otobüs yol güzergah haritası
Transferda bir başka Otobüs seçeneği ;
☛ 3 ) RoissyBus shuttle (Havaalanı özel Shuttle Otobüs) ulaşımıdır ;
(Aéroport Charles de Gaulle – Paris – Opéra Özel otobüs hattı) ; Roissybus servisi Paris’in 9. bölgesindeki Paris – Opéra istasyonuna (11, rue Scribe) ulaşır. Bu istasyon, RER A treni ve 3, 7 ve 8 numaralı metro hatları tarafından hizmet veren Opéra istasyonuna 2 dakika mesafesinde yer almaktadır. Bölge merkezi konumda olup, bir çok metro & otobüs hattı için de bağlantı yapma seçeneğini de sunar. Günlük 20 saat boyunca saat 05.30-00.30 arası, zaman dilimine göre (geç saatlerde daha uzun kalkış süreli) 15-30 dakika aralıklar ile hizmet verir. Yol süresi yaklaşık 1 saattir. Ücret ; Tam 13, 4-10 yaş ; 6.5 €’ dur (Paris Region <> Airports ticket)(bileti alandan, bilet makinasından, tren-metro istasyonlarından, ofislerden, online uygulamadan alabilirsiniz). Bilet aktive olduğu andan itibaren 2 saat boyunca tüm araçlar için bağlantı hakkını verecektir.
- Roissy Bus yol güzergah haritası
☛ 4 ) Taksi Ulaşımı : Alandan şehir merkezinde gidilecek yere göre taxi ortalamada 70-80 € tutacaktır. Bir “Uber” aplikasyonunuz var ise ulaşım daha uyguna gelir. Genelde Uber tutarı % 20 daha düşük olacaktır.
** Ayrıca CDG havaalanından ;
- Disneyland Paris Magical Shuttle (buradan) ile Paris Disneyland‘ a
- Navette Parc Astérix özel servis otobüsü ile de ; CDG – Aéroport Ch. de Gaulle. 1 Gar’ ından hareket ile Astérix eğlence parkına da ulaşabilirsiniz (Navette Roissy CDG – Parc Astérix / ücret 11 €).
- Orlyval treni + RER B ulaşımı : Orlyval treni, kısa mesafesi ile Orly Havaalanı’ ndan Antony’ e (RER B tren hattının bir durağıdır) gider ve oradan da bağlantısı ile RER B’ nin güzergahı üzerinden Paris’in merkezine devam edecektir (Cité Universitaire, Denfert-Rochereau, Port-Royal, Lüksemburg, St Michel-Notre Dame, Châtelet-Les Halles, Gare du Nord RER B’ nin şehir merkezi konumlu istasyonlarıdır). Seyahat yaklaşık 35-40 dakika sürer ve tam bilet ücreti 13 / 4-10 yaş ; 6.5 €‘ dur (Paris Region <> Airports ticket). Bilet ilk biniş ve onamdan itibaren 2 saat süreli şehir merkezinde, banliyö hatları-metro ve tramvaylar için bağlantı sağlar.
- Metro 14 ; Paris’ in bu metro hattı doğrudan havaalanına ulaşım sağlayan en rahat seçenektir. Şehir merkezli bir kaç istasyondan geçer (buradan bağlantı seçenekleriniz olacaktır). Şehir merkezli “Chatelet” istasyonuna yaklaşık 30 dk. da ulaşırsınız. Buradan bağlantı yapma imkanlarınız olacaktır.Havalimanı bileti olarak ; tam bilet ücreti 13 / 4-10 yaş ; 6.5 € ödersiniz(Paris Region <> Airports ticket). Bilet ilk biniş ve onamdan sonrası 2 saat süreli bağlantı imkanı verir! Metro her gün saat ; 05.30 – 00.30 arasında 3-5 dk. aralıklarla seferler sunar.
- Orlybus : Orlybus, Orly Havaalanı’ndan şehir merkezli “Denfert-Rochereau Meydanı” na direkt olarak giden bir otobüs hizmeti iken, mart 2025 sonrası seferden KALDIRILMIŞTIR!
- Tramvay 7 (T 7) ; Orly havaalanı çevresinde kısa mesafeli (5 duraklı) bir tramvay hattı bulunur. Bu hat havaalanı içinden geçer ve Metro 7 hattının son durağı (Villejuif Louis Aragon) ile RER C tren hattının La “Fraternelle” durakları ile bağlantılıdır. Dolayısı ile şehir merkezli noktalardan RER C ve Metro 7 güzergahlarını – bir durağı üzerinden – kullanarak bu bağlantı noktalarında inip, Orly havaalanında olabilirsiniz. Metro için tam bilet ; 2.5 €, Tramvay için tam bilet : 2 €’ dur (2 ayrı bilet gerekecektir!).
- Taksi : Orly’den taksi kullanarak şehir merkezine gitmek, trafik yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 20-30 dakika sürer. Ücret ortalama 35-40 € civarındadır.
Paris’ in en büyük Havaalanını tanımış olduk.
Kısaca Paris için uluslararası uçuşlarda 2. sırayı alan ve ülkemizden “Pegasus” un da uçtuğu ” ORLY Havalimanını – ORY – “ tanıtalım (resmi web sitesi)
Paris’e yakın Villeneuve-le-Roi’ de yer alan uluslararası havalimanı, toplam yolcu sayısı bakımından “Charles de Gaulle” Havalimanı’nın ardından Fransa’nın ikinci havalimanı olarak, iç hat uçuşların baz alındığında Fransa’nın en işlek havalimanıdır. Paris’ in 14 km. güneyinde merkeze yakın konumludur. Başta Avrupa şehirleri olmak üzere; Afrika, Orta Doğu, Güneydoğu Asya, Kuzey Amerika ve Karayip Adaları şehirlerine uçuşlar bulunmaktadır. Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanı’nın inşasından önce Orly Paris için ana havaalanıydı ve uluslararası trafiğe hitap ediyordu. Yurt içi trafik yönünden en işlek havalimanlarından biridir ve Avrupa’nın en işlek 12. havalimanıdır. Havaalanı bir otoyol ile Paris’e bağlanır. Havaalanı için dikkat çeken bir durum ; Diğer havaalanları gibi 24 saat içerisine yolcu girişine açık olmayan nadir alanlardandır. Saat 00.30 -03.30 arası, alana yolcu girişi KAPALIDIR ! Bu saatlerde alan önünde bekler olabilirsiniz.
TERMİNALLER
***
Havaalanın toplam 4 terminali ve 7 biniş kapısı bulunur. Pegasus havayolları Terminal. 4′ ü kullanır (Term. 4 kat planları – harita).
Terminal 1 ve 2 – Batı Terminali olarak da bilinen bu iki terminalin iki katı vardır. Zemin kat, bagaj talebinden servis tesislerine ve mağazalara kadar tüm özelliklere sahiptir.
Terminal 3 – Terminal 2, Terminal 1,2 ile 4 arasında bir bağlantı sağlayan yeni üç aşamalı bir terminaldir. Yeni açılan restoran ve salonlarla, Duty free mağazalarına sahiptir.
Terminal 4 – 1961 yılında geliştirilen altı katlı çelik camlı bir terminaldir. Restoranlardan ofislere tüm imkanlara sahiptir.
Orly Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım :
RER B Tren Hat ve güzergahı
Metro 14 hat – Güzergah & Duraklar
Terminal’ de Metro 14 durağı nerede bulunur?
Böylece Paris için Havaalanı – Şehir merkezi ulaşım seçeneklerini tamamlamış olduk. Size uyan bir ulaşım aracı ile artık Paris merkezindesiniz.
DİKKAT ! ; Paris Şehir içi Ulaşım araçlarını – buradan // Bilet tür ve ücretleri ni de – bu sayfadan – DETYLARI İLE öğrenebilirsiniz.
– Paris – Ana Klasör’ e geri dön –