Amerika’ da araç ile bir “Road Trip” öyküsü

 
 

Amerika’ da Araç ile Bir Yolculuk hikayesi..

✵ Gezi tarihimiz 2013, güncel bilgiler 2025 yılına aittir! ✵

 
 

Bu seyahat Amerika Birleşik devletlerinin İllinois eyaleti- Şikago şehrinden başlayan, yollarda konaklamalı olacak şekilde  özel aracımız ile en güneyde yer alan Lousiana eyaletinin New Orleans şehrine kadar olacak yolculuğun hikayesidir.

2013 baharında Kuzey Amerika kıtasına yaptığımız bu gezide ; Özel aracımız ile Şikago (IL)’ dan karayolu ile yola çıkarak kıtanın on’ a yakın eyalet sınırlarını geçip en güney ucunda ve kıyı şeridindeki New Orleans’a ulaşılan bir yol’ da gördüklerimizin sizlere yansıması olacaktır. Geceleri konaklamalı geçen bu yolculukta 7 günde kıtaya ait birkaç kent’ i gördük. Bu son durak olan  New Orleans’ tan kalkışlı olacak Meksika körfezi “Batı Karayip” adalar – Cruise gezisi ile seyahat tamamlanmış  olacaktır..

Kara yolu ile Şikago’dan kalkış ve ayni yere varışımız ile kat ettiğimiz yol mesafesi yaklaşık   (3100 mil)=5.000 km. dolayında olmuştur.

Yol güzergahımızda sınırları içinde olduğumuz ve geçtiğimiz eyaletler : İllinois, İndiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Virginia, Kentucky, Tennessee, Mississippi ve  Missouri olmuştur. Yol rotamızda gördüğümüz yerleşimler ise ; Buffalo-New York & Niagara Falls, Washington DC, New Orleans ve yolumuz üzerinde bulunan bir kaç kasaba daha olmuştur.

molazamani

 

Gezi Yol Güzergahımız

USA_Guide

 

.  Güzergah. 1 : Chicago – Niagara Falls / Buffalo – New York  Yol güzergahı ..

İllinois – İndiana – Ohio – Penssylvania – New York eyalet sınırları üzerinden Büyük bölümünü İnterstate 90 oto yolunun oluşturduğu bir karayol gezimizdir. Oto yol, Buffalo’ya yakın Hamburg yerleşkesi üzerinden çıkış ile (exit 57), NY-75 karayolu ile Buffalo’ ya devam edecektir..Buffalo’dan sonra 190 numaralı Niagara Thruway yolunu levhalarla izleyip, yaklaşık 20 mil ilerideki Niagara Falls, NY – Şelale alanına  gitmiş olacağız (Toplam yol mesafesi : 550 mil).

Güzerhag. 1 Yol Haritası

Chi_Buf_route

 

.  Güzergah. 2 : Niagara Falls NY (Buffalo) – Washington DC yol güzergahı ..

New York – Penssylvania – Maryland eyalet sınırları üzerinden, Buffalo → I – 190 kara yolunu izleyip önce → US- 219 S – PA 153 S, … ardından → interstate 70 E sonrası da interstate 270 S üzerinden başkent Washington’ a ulaşmış olacağız olacaktır (Toplam yol mesafesi : 384 mil).

Güzergah.2 Yol Haritası

Buf_Wash_route

 

.  Güzergah. 3 : Washington DC – New Orleans LA (Louisiana) yol güzergahı..

Virginia – Tennessee – Alabama – Mississippi – Louisiana eyalet sınırları üzerinden, İnterstate 66 E,  sonra →  interstate – 81N → interstate 75 N ve İnterstate 59 N otoyolları kullanılarak kıtanın en güney ucuna ulaşmayı planlanan  New Orleans’ tayız (Toplam yol mesafesi : 1086 mil).

Güzergah.3 Yol Haritası

Wash_Neworle_route

 

.  Güzergah. 4 ( Dönüş yolculuğu ) : New Orleans LA – Chicago IL ..

Louisiana – Mississippi – Tennessee – Missouri – İllinois eyalet sınırları üzerinden, İnterstate I 55 S otoyolu ile gezi başlangıç noktamıza (evimize) dönüş olacaktır..Toplam yol mesafesi (926 mil).

Güzergah.4 Yol Haritası

Neworle_Chi_route2

 

ve YOL’ a çıkma zamanı..

Şikago’dan özel otomuzla yola çıkıyoruz. Hedef kıtanın doğu yakasında, New York eyaleti batısında yer alan Buffalo ve Niagara şelalesi olacak. Buffalo,  Eire göl sahilinde, Ontario ve Kanada şehirlerinin karşısında yer alan bir yerleşim. Şikago sonrası karayolu ile sınırlarında gezeceğimiz eyalet İndiana olacak..

indiana_welcome

Ana kara yolumuz ; İnterstate – I 90 W ve I 80 W olacak şekilde, yaklaşık 130 mil = 210 km. sonrası üzerinde bulunduğumuz İndiana eyaleti sınırlarında yer alan “Shipshewana” kasabası bizim  ilk mola ve gezi bölgemiz oluyor..

Shipshewana ; İndiana eyaletinde 10 binin altında nüfusu olan bir çiftlik kasabasıdır. Nüfusunu ; yaşam tarzları bir birine benzer olan Amish‘ler ve Mennonit‘ ler oluşturur. Bunlar mütevazi yaşantıları olan, modern dünya ve teknolojisini tercih etmeyen bir nevi tarikat / kültürel yapının üyeleridir.

Shipshewana

Amish’ler ve Mennonitler hakkında (alıntı bilgidir !) :

Dünya 21. yüzyılı yaşarken, teknoloji devi Amerika’ da süper muhafazakar ve ileri derecede mütevazı bir hayatı yaşıyan insanlar. ABD’nin Pensilvanya ve Ortabatı eyaletlerinde (ve Kanada’da) yaygın olan tutucu bir Hristiyan mezhebidir. 18. ve 19. yüzyılda Almanya, Fransa ve İsviçre’den gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Amishler olarak bilinen ve bağlı oldukları mezhebin gerekliliklerine göre yaşayan bu topluluk elektriksiz, traktörsüz ve internetsiz bir hayatı paylaşıyorlar.

Amişler; dünyanın en büyük askeri ve siyasi gücü olan Amerika Birleşik Devletleri içerisinde yaşayan ve kökleri Avrupa’daki reformist hareketlere dayanan bir mezhep olarak teknolojinin bütün imkanlarını reddeden bir Hıristiyan tarikatı olan Amishler 1525 yılında İsviçre’de ortaya çıkmışlar. Bu tarikatın kurucusu ve isim babası Jacop Amman olarak kabul edilir (1693). Asıl ilginç olanı Amişler’ in, kilisenin katı tutumuna karşı reformist bir hareket olarak ortaya çıkmış olmasıdır. O dönem, Batı Avrupada yaşam hakkı ciddi tecavüzlere uğrayan Amişler, Jacop Amman öncülüğünde yenidünyanın umut kapısı olan ABD’ye göç ederler (18. yy). Ohio Eyaleti, Amişlerin merkezi haline gelir.  Kendi aralarında kullandıkları dil belki şaşırtır ama  Almanca lisanıdır. Kadın ve erkeğin kesin hatlarla ayrıldığı bir haremlik-selamlık söz konusu değildir.

Adetleri, giyim kuşamları ve teknolojiye karşı katı tutumları nedeniyle modern dünyanın hala ilgisini cezbediyorlar.

Amerika’nın 19 eyaletinde bu mezhebin üyelerine rastlamak mümkün. En çok yaşadıkları yer Pensilvanya, sonra Ohio ve İndiana gelmekte. Amerika genelinde yaşayan Amish sayısının 1 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. En tutucu olanları elbiselerinde düğme yerine budak ve çengel kullananlar. Giyimleri eski Avrupa stillerine benziyor. Dini törenler evde oluyor. Erkekler sakallı. Cemaat dışı evlilikler ayıplanıyor ve kınanıyor. Devlet hizmetinde çalışmayı reddettikleri gibi, oy kullanmıyorlar ve askerlik yapmıyorlar, vergi vermiyorlar. The Old Order Amish (Eski Düzen Amish) diye isimlendirilen en tutucu gruplarının nüfusu yaklaşık olarak 80 bin kadar. Telefonu gündelik hayatta kullanmazlar; yalnızca hastalık ve kaza gibi acil durumlar sırasında yetkililere ulaşmak için bu aygıta başvurdukları biliniyor. Amishler zaman zaman, diğer geniş toplum kesimleri ile karşılaştıklarında bazı zorluklar yaşıyorlar. Amish aileleri, okulda zorunlu eğitime kendi hayat tarzlarını tehdit ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Onlara göre lise eğitimi, çocuklarının Amish geleneğini devam ettirmelerine engel olabilir?

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi de onların kendi dinlerini özgürce yaşama hakları bulunduğuna ve bu yüzden de zorunlu eğitime mecbur olmadıkları yönünde bir karar vermiş. Traktör hiç girmiyor onların arazilerine. Çünkü dinlerine göre yasak. Ama mekanik aletler kullanılabiliyor. Atın arkasına koşulan tarım aletleri gibi. Otomobil kullanmıyorlar. Motorlu araçlar tamamen yasak. Kendilerini dünyaya yaklaştıran her şeyi ellerinin tersiyle itiyorlar. Kadın ve kızlarda başörtüsü takma adeti var. Evlerde hiçbir elektrikli aletin olmamasının nedeni, evlerde elektrik bulunmaması. Yani buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyanın hiçbirini kullanmıyorlar.

Faytonlar ve at arabaları onların yolculuklarında kullandıkları en temel araçlar. Mezarlıkları yok, ölülerini evlerinin bahçesine gömüyorlar. Kiliseleri yok, evlerde ibadet yapılmakta…Amishler geniş arazilere sahipler ve tarımla uğraşıyorlar, ekip biçiyorlar..Hayvancılık onların tarımdan sonraki en büyük geçim kaynağı. Yol boyunca geniş meralarda otlayan yüzlerce inek görünür. Mennocu gruplar, savaş karşıtı olarak biliniyor. Nereden gelirse gelsin kendilerine yapılan saldırılara karşılık vermiyorlar. Avrupa’da din savaşlarına katılmayıp Amerika’ya kaçmalarının gerekçelerinden biri de bu imiş.. Amishler’in diğer Hıristiyan grupları gibi misyonerlik amaçları bulunmuyor. İnanışlarını yaymak için çaba içinde değiller.

Amişler ve Menonitler aynı görünebilir, ancak bazı önemli farklılıklar vardır! Birçok benzerlikleri olmasına ve aynı din kolundan gelmelerine rağmen ayni değiller. Hem Menonitler hem de Amish hayırseverlik çabalarına inanır. Günümüzde Amish ve Mennonite’ler arasındaki en büyük farklar inançlardan ziyade uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Amish grupları, “sade” giyinerek ve ulaşım için scooter ve araba kullanarak teknolojiden ve daha büyük dünyayla etkileşimden kaçınma eğilimindedir. Mennonite’ler dünyanın bazı teknolojilerini benimsemiştir. Amish’lerden farklı olarak Mennonite’ler evlerinde motorlu araçların yanı sıra elektrik ve telefon da kullanabilirler. Mennonite çağdaş giyim tarzları giyerken, Amish büyük ölçüde değişmeden kalan sade ve basit bir kıyafet yönetmeliğini sürdürür. Amish erkekleri genellikle geniş kenarlı şapkalarla sade takım elbiseler giyerken, kadınlar uzun elbiseler ve boneler giyer. Amişlerin aksine birçok Menonit, misyonerlik çalışmalarının yayılmasından yanadır.Ve kilise’ de ibadet yaparlar.

Dip Not ; Bilgi paylaşımı internet alıntısıdır, içlerine girip yakından tanıma imkanımız olmadı. Sosyal yaşamları gerçekten anlatıldığı gibi mi? Evlerine de girmedik. Ancak iş yeri ve restoranlarında elektrik, yazarkasa ve benzeri elektronik cihazların varlığı, market tezgah döşeme ve dizaynları son derece modern ve teknik görünümlü geldi bana.! Herhalde bazı temel yapıdaki sosyal konuları dışında, onlarda çağa uymuşlar gibi. Neyse daha fazla yorum yapmayalım; biz sadece bir kaç foto alabildik, bizde paylaşalım.!