Paris’ te Şehir İçi Ulaşım Bilgileri – Ulaşımdaki Araçlar

 
 

PARİS’ te ŞEHİR İÇİ ULAŞIM & ARAÇLAR – HATLAR – GÜZERGAHLAR & HARİTALAR

 

ŞEHİR İÇİ ARAÇ LOGOLARI – ARAÇ TÜR ve HAT SAYILARI

(2025 yılı Gezi Notlarıdır)

 
 
 
 
Régie Autonome des Transports Parisiens  –  (RATP) ;

Fransız devletine ait önde gelen, kentsel taşımada mobilite şirketidir. Şirket, Greater Paris Île-de-France bölgesinde toplu taşıma ağlarını işletmektedir.  Şirket toplu taşımanın sürekliliği, kalitesi, performansı ve güvenliğinden sorumludur; 206 km. metro hatları, 117 km. bölgesel tren hattı, 105 km’ lik tramvay hattı ve de 4.700 otobüs  sayısı ile günlük olarak 12 milyon kişinin hareketliliğini sağlar iken, yılda 3,3 milyardan fazla yolcu taşımasını da gerçekleştirmektedir. RATP ayrıca dört kıtada diğer 13 ülkede toplu taşıma ağlarını da işletiyor. Günlük olarak sekiz toplu taşıma sisteminde : metro, tramvay, otobüsler, bölgesel trenler, bölgesel/turistik otobüsler, su-nehir taşımacılığı, teleferik araçlarının çalışma ve koordinasyonu işletme trafından organize edilir. RATP 1949 yılında kurulmuştur ve 64.000’den fazla çalışanı ile Dünyanın toplu taşıma sistem ve araç işletmesinde  en büyük beşinci kamu kuruluşlu ticari sektördür..

Pariste ulaşım sistemi ve araçların işletiminde bir de Île-de-France devlet kurum otoritesi mevcuttur. Kurum ; RATP yanında  Paris bölgesi toplu taşıma ağı içi ve Île-de-France bölgesinin geri kalanının işletimine katılımcı olan ulaşım operatörü SNCF Transilien ve Optile de  kontrol ve koordinasyonundan sorumludur.

RATP ;  Paris metrosunun 16 hattı, Île-de-France bölgesindeki 14 tramvay hattından 9’ unu (T1, T2, T3a, T3b, T5, T6, T7, T8 ve iştiraki RATP Cap Île-de-France aracılığıyla T10), Île-de-France Otobüs ağının bir kısmının yanında Île-de-France bölgesel ekspres tren ağının (RER)  A ve B hatlarını işletir.

 

  • Araçların Çalışma saatleri ;

. Metro ve RER (hızlı banliyö tren hattıdır – Suburban olarak da bilinir) genelde  her gün   05.30 – 01.00 saatleri arası çalışmaktadır (Cuma, Cumartesi ve resmi tatil günleri metro hatları  gece 02.00′ ye kadar).

. Kapsamlı Otobüs ağı (346 hat) sizi başkentin ve Île-de-France bölgesinin her yerine götürür. Sıklıkla  saat ; 05.45 – 00.45 arası güzergahlarında çalışır. Saat 00.30’dan  05.30′  a kadar da “Gece Otobüsleri – Noctilien Bus” (32 hat) – devreye girecektir.  Noctilien hat N0.  1 ve Noctilien hat N0.  2 otobüs güzergahları, başlıca tren istasyonlarını (Gare de l’Est, Gare de Lyon, Gare d’Austerlitz, Gare Montparnasse ve Gare Saint-Lazare) birbirine bağlayarak Paris’i dolaşmanızı sağlar (Noctilien hat N0 1 otobüs güzergahı saat yönünde, noctilien hat N0 2 otobüs güzergahı ise saat yönünün tersine çalışır) (gece otobüsleri-hatlar-duraklar haritası).

. Tramvay’ lar ; 8 hattı ile  – saat 05.00 – 01.00 arası çalışır.

** Tüm araçlar için plan, kalkış varış- hat & durak, trafik durum bilgilerine “buradan “ulaşın. Tüm Ulaşım araç Hat & Durak haritalarına da buradan ulaşın.

T

TÜM ARAÇLAR & HATLAR ve GENEL BİLGİLER

 

PARİS TOPLU TAŞIMA ULAŞIM HARİTASI (2025)

(Harita;  Metro-RER-Tren-Tramvay-Funikuler-Otobüs / Tüm araçlar içindir)

 

 

Şimdi bu araçları tanıyalım..

1 )  Réseau Express Régional / RER ( Yüksek Hızlı Banliyö Trenleri )  ;

 

PARİS RAYLI SİSTEMLER ULAŞIM HARİTASI (RER & METRO & TREN)

 

RER‘in açılımı “Réseau Express Régional” olup İngilizce’de “Bölgesel Ekspres Ağı” anlamına gelmektedir. Bu toplu taşıma yöntemi, diğer tren hatlarından farklı olarak, başkentten şehir merkezinde sadece yeraltı rayları üzerinde geçme özelliğine sahiptir. İlk olarak 1970’lerin başında, ilk RER hattının açılmasıyla ortaya çıkmıştır: Avrupa’nın en işlek hattı olan RER Toplam 5 hattı bulunmaktadır : A, B, C, D ve E. Bu hatlar toplam 600 km’ lik demiryolu hattını kapsayan 249 istasyona hizmet vermektedir. Île-de-France bölgesindeki RER hatlarında her gün 2,7 milyon kişi seyahat etmektedir. Daha konforlu hale getirilmesi gerekse istasyonların herkes için erişilebilir kılınması amacıyla düzenli olarak modernize edilmektedir.

Paris ve çevresindeki banliyölere hizmet veren hızlı ulaşım sistemini ifade eder ve Paris metrosundan tamamen farklı bir şirket tarafından işletilmektedir. RER’in beş yüksek hızlı hattı her gün binlerce yolcuyu ve turisti La Defense İş Bölgesi yanınında Versailles Şatosu ve Disneyland Paris gibi merkeze biraz uzak yerlere taşımaktadır. Paris’e yakın mesafede günübirlik geziler için harika bir seçenektir.     Ayrıca RER Line B (hattı), Paris’in iki ana havalimanı olan Charles de Gaulle (yaklaşık 30 km – bir saat –  kuzey yöne) ve Orly’ ye (şehir merkezinden yaklaşık 14 km- 30 dk. –  güney yöne) hizmet vermektedir.

  •  RER A hattı  (St-Germain-en-Laye • Poissy • Cergy Boissy-St-Léger • Marne la Vallé) / Hat haritası :

Bu hat ; Paris’ in kuzeybatı – güneydoğu yönlerinden seyirlidir.  Gare De Lyon – ChâteletLes Halles – Auber – Charles de GaulleÉtoile gibi merkezi konumlu istasyonları olan, 5 farklı kalkış/varış noktası olan bir hattır.Hattın uç kısımlarona gidecekseniz son istasyon yön durumuna dikkat edin!

 

  •  RER B hattı (Aéroport Ch. de Gaulle • Mitry–Claye Robinson • Antony • St-Rémy-lès-Chevre) / Hat haritası ;

Bu hat ; Paris’ in kuzeydoğu – güneybatı yönlerinden seyirlidir. Denfert – Rochereau  – Luxembourg – Saint Michel Notre Dame – Chatelet – Les Halles – Gar du Nord gibi merkezi konumlu istasyonları olan, 4 farklı kalkış/varış noktası olan bir hattır. Hattın uç kısımlarona gidecekseniz son istasyon yön durumuna dikkat edin!.CDG – Havaalanından ve diğer uç duraklardan kalkan trenlerin hepsi “Merkezi istasyonlardan” geçer. Orly havaalanına bağlantılıdır.

 

  •  RER C hattı  (Pontoise • Versailles Chateau-Rive Gauche • Saint Quentin en Yvelines Saint Martin d’Etampes • Dourdan la Fo. ) /Hat haritası ;

Bu hat ; Paris’ in kuzey – güney yönlerinden seyirlidir.  Saint Michel Notre Dame – İnvalides – Pont De L’Alma gibi merkezi konumlu istasyonları olan, 6 farklı kalkış/varış noktası olan bir hattır. Hattın uç kısımlarona gidecekseniz son istasyon yön durumuna dikkat edin!. Orly havaalanına bağlantılıdır. VERSAY Sarayı için doğrudan ulaşımı sağlar!

 

  •   RER D hattı (Creil Melun • Malesherbes • Corbeil-Essonnes ) / Hat haritası  ;

Bu hat ; Paris’ in kuzey – güney yönlerinden seyirlidir. Paris Gar du Lyon – Chatelet – Les Halles – Gar du Nord gibi merkezi konumlu istasyonları olan hattır.

 

  •  RER E Hattı (Nanterre La Folie  Chelles-Gournay • Tournan ) / Hat haritası ;

Bu hat ;Paris’ in üst kuzey bölümünü batı – doğu /güneydoğu yönleri ile seyreder. Paris şehir merkezli yakın bir durağı yoktur.  Merkez için diğer arçlar ile bağlantılı seçenekleri vardır.

 

2 )  Transillien / Suburban / Bölgesel trenler  ;

 

Transilien / Transilya –  1999 yılında, yolculara daha iyi konfor sağlamak için mevcut ekipman ve altyapıyı modernize etme taahhüdüyle birlikte oluşturulmuştur. Transilien hatları başkentteki büyük tren istasyonlarını hem Petite hem de Grande Couronne’daki banliyölere bağlamaktadır. Transilien ağındaki trenler, Tokyo’dan sonra yolcu trafiği açısından dünyanın en yoğun ikinci demiryolu ağında çalışmaktadır. Île-de-France’daki Transilien ağı, 400′ den fazla istasyona hizmet veren 8 hattı ile hafta içi her gün sabah 5:30 ile oo:30 arasında 3 milyondan fazla kişinin seyahat etmesine olanak sağlamaktadır. Transilien, Fransa’nın Île-de-France bölgesinde faaliyet gösteren SNCF‘ ye ait bir banliyö treni hizmetidir ( web bilgi ).

SNCF tarafından işletilen 8 Transilien hattı başkentteki Gare du Nord, Gare Saint-Lazare ve Gare de Lyon gibi büyük tren istasyonlarını Petite ve Grande Couronne’daki Crécy La Chapelle, Pontoise, Cergy Le Haut ve Melun gibi banliyö kasabalarına bağlayacaktır..Hatlar örümcek ağı misali merkezi Paris’ in doğu-batı-kuzey-göeney uzak yönlü noktalarını tren garlarına bağlar..

Hat Haritaları ;

** Transillien ve Diğer Araç hatları & Bağlantı noktaları Haritası (Paris Toplu Taşıma Haritası)

 

 

3 ) Paris  Metro’  su  / Hat haritası ;

-Paris metrosu Art Deco Girişleri-

 

Paris metrosu 1900 yılında Yaz Olimpiyatları vesilesiyle doğmuştur ve dünyanın en eski ve büyük metrolarından biridir. Başlangıç tarihi ile birlikte o dönemlerde Paris 15 yıl kadar demir şantiye şehrine bürünmüştür. Günümüzde metro ağı Paris’in şehir içi hatlarının yanı sıra yakın banliyölere de hizmet vermektedir. Paris metrosu yılda 1,5 milyardan fazla yolculuk gerçekleştirmektedir. Bugün Paris metrosunda 2′ si bis hattı olmak üzere 16 hat bulunmakta ve 303 istasyona hizmet vermektedir (OrlyVal sisetmi de metro içinde değerlendirilir). Yolların toplam uzunluğu 220 kilometredir. “M” harfi ile tanımlanmış Metro’ da ağın büyük bir kısmı yeraltında olmakla birlikte, bazı hatların yer üstü bölümleri de bulunmaktadır. 225 km’ yi aşan hatlar başkent genelinde bir ağ oluşturmaktadır. Hatlar hafta içi sabah 05:30’den gece 00.45 (cuma & cumartesi gecesi –  01.45) ‘e kadar çalışmaktadır. 2 hat tamamen otomatiktir : bunlar, açılışından bu yana 14. hat ve de  2011’den bu yana 1. hat’ tır. Bıs hatları ; 3-4 duraklı kısa güzergahlardır ve yakın metro duraklarına uydu bağlantısı görevindedir.Metronun sefer sıklığı saatlere ve günlere göre değişmektedir. Her hattın kendine özgü bir rengi vardır. Hat yönleri platformlarda ve haritalarda ilk ve son istasyonlarla belirtilir.

Metro sistemi, şehir merkezini Paris’in en uzak noktalarına bağlayarak şehrin tüm hareketli bölgelerini kapsar ve diğerlerinin yanı sıra Montreuil, Créteil, Saint-Denis gibi seçkin banliyölere kadar uzanır. Özellikle metro ağı, Paris Charles de Gaulle Havalimanı’na banliyö trenleri sağlayan hareketli Gare du Nord da dahil olmak üzere Paris’in yedi merkezi tren istasyonunun tamamına hizmet vermektedir. Üstelik bu metro istasyonları, Eyfel Kulesi, Louvre, Notre Dame Katedrali, Orsay Müzesi ve Sacré-Coeur Bazilikası gibi Paris’in ikonik turistik mekanlarının çoğuna yakın stratejik bir konuma sahiptir. RATP tarafından işletilen Paris Metrosu, otobüsler, tramvaylar, banliyö trenleri ve nehir taşımacılığıyla birlikte, Fransız başkentinde tarife bölgelerine bölünmüş birleşik bir toplu taşıma ağı oluşturuyor. 1. ve 14. hatlar, tren kapılarıyla aynı anda açılacak şekilde senkronize edilmiş platform kapılarına sahip otomatik trenlere sahiptir. Diğer Paris metro hatlarında, bazıları lastik tekerleklerle çalışan geleneksel trenler çalışıyor. Bu trenlerdeki kapılar, kapıların her iki yanında bulunan düğmeler veya kollar aracılığıyla açılmaktadır.

Paris metro hatları numara ve renge göre düzenlenmiştir. Hattın gittiği yön, hattın sonundaki bir yer adı ile gösterilir. Yol boyunca duraklar iki farklı türde nokta ile gösterilir. Beyaz nokta, istasyonun diğer hatlara geçiş yapabileceğiniz bir aktarma noktası olduğu anlamına gelir. Düz renkli bir nokta, istasyonun tek başına olduğu ve aktarma yapılamayacağı anlamına gelir.

Sadece dört hat sizi Paris’te ziyaret etmek isteyeceğiniz başlıca yerlerin çoğuna ulaştıracaktır.

M1 – Paris’in doğusundan batısına doğru uzanır

M4 – Kuzeyden güneye doğru gider

M8 – Güneydoğu Paris’ten güneybatıya doğru uzanır

M12 – Kuzey/Güney hattıdır

Paris metrosunda 2 hat ve 3 tarmvay hattı adeta kent’in çevresinde bir çember link oluşturmaktadır.

Nostaljisi ile ; Paris sokaklarının en karakteristik özelliklerinden biri olan Paris Metro Girişleri olup (Metroploitain), 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan Art Nouveau akımının en önemli temsilcilerinden birisidir. Fransız mimar Hector Guimard tarafından Paris’in 141 farklı noktası için tasarlanan metro girişleri şehrin en önemli mimari eserleri arasında gösteriliyor. Metallerden demir Art Noueveau’nun kıvrımlı ve dinamik yapısını aktarabilmek için taşa göre çok daha uygun bir malzeme olarak görülmüş. O dönem Mimar Guimard, belli modüler strüktürel elemanlar çerçevesinde değişen beş farklı giriş modeli tasarlamış. Bu birimlerin bazıları çok basit bir tabela gibiyken bazıları bir pavyon niteliğinde olmuştur. Guimard’ın seçtiği yeşil rengi ve her bir girişte yazan Métropolitain yazısı ve fontu her bir girişte ortak olarak kullanılmıştır. Orijinal olarak 141 tane yapılan Paris Metro Girişleri’nden günümüze yalnızca 86 tanesi kalabilmiştir!  2. hattın sonundaki Porte Dauphine girişi, 12. hattaki Montmartre’daki Abbesses girişleri orijinal 1900 girişlerinden biridir. Ayrıca Saint Germain bölgesindeki 4. hat boyunca Saint Michel istasyonunda Art Nouveau öğelerini de görebilirsiniz. 

Kendi tarzında muhteşem olan diğer duraklar arasında, ünlü müzeye benzeyen 1. hattaki Louvre-Rivoli durağı yer alır. 3. hattaki Arts et Métiers durağı, bakır duvarlar ve ambar pencereleriyle Jules Verne hikayesinden fırlamış bir denizaltını ziyaret etmek gibidir. 12. hattaki Concorde durağı ise Françoise Schein’ın modern bir sanat enstalasyonunu sergiler. Büyük bir kelime bulmaca oyunu gibi görünebilir, ancak aslında bu Fransız Devrimi’nin en önemli belgelerinden biri olan İnsan Hakları Bildirgesi’nin metnidir. 

 

METRO HATLARI – M1M2M3M3bis –  M4M5M6M7M7bis – M8 M9 M10M11M12M13M14  – ORLYVAL

  •  Buradan / Metro hatları için detay alın (güzergah-harita,  durak…)

 

GEZİ ALANLARI İLE PARİS METRO HARİTASI

******

M1 – Doğu / Batı güzergahı

M14 – Kuzey / Güney güzergahı

 

2025 Planlanan M15 Hattı

 
 
4 ) Tramvay hatları / Hat haritası ;

1855’ ten 1937’ ye kadar Paris içinde de tramvayla ulaşım sağlanmış ama yaygın metro ağının öne geçmesiyle bu hatlar zamanla devre dışı kalmış, Paris’te tramvayın yeninden kullanıma girmesi 1992’de mümkün olmuştur. Şehir merkezli bir tramvay hattı yoktur. Çoğu hat merkezin dışındadır. RER, Metro durakları  ile bağlantı yaparlar. Paris çevresinde bir konaklamanız olmayacak ise  tramvayı görmeyebilirsiniz bile. En sık bilineni ; Orly havaalanı içinden de geçen T7 tramvayıdır.  Metro 7 (Villejuif Louis Aragon) ve  RER C (La Fraternelle)  ile   bağlantı yapar.

 

5 )  Otobüsler / Otobüs haritası  – (Gündüz ) /  (Gece – Noctilian) ;

RATP otobüs ağı, Paris şehrinin tüm bölgesini ve yakın banliyölerinin büyük çoğunluğunu kapsamaktadır.   65′ i Paris şehri içinde (Bus no. 20-96) olmak üzere diğerleri de (Bus no. 101-399) Paris yakını banliyölere giden toplamda  350‘ den fazla güzergahlı  otobüsler  düzenli  servisi ile gündüzleri çalışır. Ayrıca gece yarısı saatlerinde  banliyö hatlarına, başkentin havaalanlarına servis olarak  48 adet Noctilien / gece hatlı otobüsleri de vardır (00:30 – 05:30 arası). Paris otobüs ağı her gün 5 milyon yolcuya hitap eder. Paris otobüslerinin avantajları iyi bilinmektedir: kısa mesafeler için hızlıdırlar ve sürüş sırasında şehrin doğal manzaralarını sunarlar. Birçok hat şehir merkezinden, Seine’nin rıhtımları boyunca ve tarihi bölgelerden geçer.Trafik nedenli, uzun mesafelere dikkat! Tercihinizi değiştirin. Ayrıca, bazı otobüsler Pazar günleri veya resmi tatillerde çalışmaz.Belirli bir rotayı öğrenmek için, ilgilendiğiniz hattın otobüs durağını kontrol etmenizi önerilmekte!

  •  Bu adreste  yada buradan “arama yerine ” istediğiniz otobüs numarasını yazın, Otobüs hat ve durakları bulun.
  • Buradan Otobüsler hakkında detay alın  (zamanlama..)
  • Buradan –  yada buradan Paris şehir merkezi otobüs hatları haritasını inceleyin
  • Buradan –  Tüm Otobüs hatlarına ve diğer bilgilere ulaşın
  • 42 numaralı otabus güzergahının (Cours de l’Île Seguin / Gare Saint-Lazare hattı )  fotoğraf çekmede – güzel merkezlerden geçtiği söylenmekte!

 

Paris Şehir Merkezli Otobüs Hat & Durak ve Önemli Gezi Alanları – Cadde & Metro Bağlanı Haritası (2024)

 

Ayrıca (Havaalanı transferleri sayfamızda detayı ile aktarlan ) ; CDG Havaalanından Paris şehir merkezine (Opera)  karşılıklı seferleri olan “RoissyBus” otobüsü vardır.

RoissyBus shuttle, Havaalanı özel Shuttle Otobüs)  ulaşımıdır ;  (Aéroport Charles de Gaulle –  Paris – Opéra Özel otobüs hattı) ;  Servis Paris’in 9. bölgesindeki Paris – Opéra istasyonuna (11, rue Scribe) ulaşır. Bu istasyon, RER A  treni ve 3, 7 ve 8 numaralı metro hatları tarafından hizmet veren Opéra istasyonuna 2 dakika mesafesinde yer almaktadır. Bölge merkezi konumda olup, bir çok metro & otobüs hattı için de bağlantı yapma seçeneğini de sunar. Günlük 20 saat boyunca saat 05.30-00.30 arası, zaman dilimine göre (geç saatlerde daha uzun kalkış süreli) 15-30 dakika aralıklar ile hizmet verir. Yol süresi yaklaşık 1 saattir. Ücret ; Tam 13, 4-10 yaş ; 6.5 €’ dur (Paris Region <> Airports ticket)(bileti alandan, bilet makinasından, tren-metro istasyonlarından, ofislerden, online uygulamadan alabilirsiniz). Bilet aktive olduğu andan itibaren 2 saat boyunca tüm araçlar için  bağlantı hakkını verecektir.

Yine ; Havaalanından Paris şehir merkezine yakın konuma giden Orlybus otobüs servisi mevcut idi. Orly Havaalanı’ndan şehir merkezli sayılabilen “Denfert-Rochereau Meydanı” na direkt olarak giden bu otobüs hizmeti, mart 2025 sonrası seferden KALDIRILMIŞTIR!

 

6 )  Paris Funiküleri  ;

Paris’in 18. bölgesinde yer alan Montmartre füniküleri, Louise Michel Meydanı’nın yanından geçerek Montmartre Tepesindeki Montmartre Sacré-Cœur Basilique / Bazilika’ nın bulunduğu zirveye bağlamaktadır. Bir dakika 30 saniye süren yolculuk sizi hızlı ve güvenli bir şekilde ünlü Butte merdivenlerinden yukarı çıkarır. 1900’de açılan bu füniküler RATP tarafından yönetilmekte ve Navigo kolay geçiş kartı ile çalışmaktadır. Bazilika’ya çıkan yaklaşık 200 basamaktan kaçınarak kendinizi yormadan zirveye ulaştığınızda, bölgeyi ve Place du Tertre, Saint-Pierre de Montmartre kilisesi ve Moulin de la Galette gibi ikonik simge yapılarını keşfetmek için mükemmel bir başlangıç noktası olacaktır..Her gün ; saat 06.00 – 00.45 arası açık olup, Metro bileti geçerlidir  (Tam / 2.5 ; 4-10 yaş ; 1.25 €).

Bölgeye & Sacre Cour bazilikasına ulaşım // Ulaşım ; Metro 2 – Anvers’ te inilir  sonra ister yürüyün ister Funikuler ile gidin (Metro biletiniz varsa funikülere binersiniz..yeter ki biletin ilk onam saatinden sonrası  90 dk. yı geçmesin..).. yada Metro – 12 ; Abbasses’ te inilir – ister yürünür – duraktan geçen Bus 40 alternatif olabilir?

 

7 ) Hop On Hop Off  –  Turist otobüsü (Web – Bilet) ; Paris için 1 yada 2 günlük ve gece hatlı olmak üzere seçenekli, belirlenmiş  olan durak alanlarından “Bin – İn – tekrar Bin” olarak servis saatleri boyunca kullanabileceğiniz turistik amaçlı otobüs servisidir. Benzer hizmeti “TootBus” işletmesi de yapmaktadır.

 

8 ) Tekne gezisi –  Paris seine cruise–  ; Sein nehri üzerinde yemekli yemeksiz seçenekli turlar düzenleyen acentalardan bilet alarak gezinizi tamamalayabilirsiniz. İşletmeler birden fazla sayıdadır. Ben bu acentayı paylaştım.Diğerlerine siz bakabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat süreli tur fiatı ; erişkin 17 € ; 4-12  yaş ;  7 € bedellidir. 4 yaş altı ücretsiz. Tekneler 20-30 dk. zaman dilimi kalkışlar ile gün içi saat 10.00-22.00 arasıçalışır (yaz / nisan-eylül dönemi). Değişik alternatifleri buradan takip edin.

EK NOT : Paris’ te son dönemlerde karasal olarak otobüsleri ile alıştığımız “Hop On Hop Off” sistemi Sein nehri teknelerine de taşınmış. Toplam 9 duraklı, SEİN nehir güzergahlı rota üzerinde aldığınız 1 yada 2 günlük biletler ile gün içi duraklarda inerek çevreyi gezip istediğiniz bir başka yada ayni duraktan biniş ile gezinize renk katabilirsiniz. Pazartesi – Perşembe saat ; 10-17 // Cuma – Pazar  saat ; 10 -19 arası hizmetlerinden faydalanabilirsiniz (son servisler ; nisan-eylül saat 20.00 / kasım – mart saat 17.00′ dir!).

  •  BatoBus Tekne gezi bilgileri & biletler –  buradan
  •  Güzergah ve gezi noktaları – buradan

TUR ROTA HARİTASI

 

TUR ÜCRETİ (2025)

 
 
 
Ulaşımda rol aldıkları için Paris’ in Önemli Tren garlarına da kısaca bakalım.
 

Paris Tren Garları ;

Gare du Nord, Gare de l’Est, Gare de Lyon, Gare d’Austerlitz, Gare Montparnasse, Gare Saint-Lazare olmak üzere yolcuları Fransa ve Avrupa’nın geri kalanındaki varış noktalarına götüren 6 adet Paris tren istasyonu veya garı bulunmaktadır. Fransa dünyanın en gelişmiş demiryolu sistemlerinden birine sahiptir.

 

Paris bölgelerine göre “Tren Garları” – Konumlar

 

Tren Garları & Avrupa Tren Bağlantı Hatları

 

Tren Gar’ larına Şehirden Ulaşım Hatları

 

  •  Gare du Nord,

10. bölgede bulunan bu gardan ;  Londra,  Almanya, Belçika ve Hollanda gibi kuzey Avrupa destinasyonlarına giden Eurostar trenleri kalkar. Aynı zamanda RER ve Paris Metrosu da dahil olmak üzere Paris şehir içi ulaşım ağı içinde önemli bir merkezdir. Charles de Gaulle Havalimanı’ndan gelen RER treni (B hattı) Gare du Nord’a bağlanmaktadır. Dünyanın en işlek tren istasyonu konumundadır.

Gare du Nord tren destinasyonunda öne çıkanlar hatlar ;

TGV – Lille – Londra

TGV – Brüksel – Amsterdam

TGV – Brüksel – Köln – Essen

TGV – Brüksel – Ostend

 

  •  Gare de l’Est,

Gare du Nord’un 18. Paris bölgesindeki  yakın komşusudur. Paris’in en eski tren istasyonlarından biridir.  Gare de l’Est’ten kalkan trenler Strasbourg, Frankfurt, Berlin, Hamburg, Münih ve hatta Moskova gibi diğer doğu noktalarına da gitmektedir.

Gare de l’Est’te öne çıkan destinasyonlar  ;

Berlin’e hızlı tren

Innsbruck’a hızlı tren

TGV – Reims’e (Champagne)

TGV – Lüksemburg

 

  • Gare de Lyon,

St Martin Kanalı ile Seine Nehri’nin kesiştiği 12. Bölgeye doğru seyahat ettiğinizde Gare de Lyon’u bulacaksınız. 1900 yılında Evrensel Paris Sergisi’ne katılmak üzere gelen gezginler için inşa edilen saat kuleli bu istasyondan, Fransa’nın güneyindeki pek çok destinasyonun yanı sıra İsviçre ve İtalya’daki şehirler için de trenler kalkacaktır.  Adını geçmişte Parisli’ leri Cote d’Azur’a götüren ünlü bir trenden alan Le Train Bleu restoranı bugün hala Gare de Lyon’da bulunuyor ve yakın zamanda geçirdiği birkaç yıllık renovasyonun ardından 1901′ de açıldığı zamanki kadar görkemli.

Gare de Lyon tren destinasyonunda öne çıkanlar ;

TGV – Lyon

TGV – Avignon – Marsilya

TGV – Cenevre

TGV – Milano

 

  • Gare d’Austerlitz,

Gare de Lyon’un karşısında, 13. ve 5. Bölgelerin sınırında yer alan Gare d’Austerlitz, Fransa’nın merkezine ve hatta Akdeniz kıyılarına açılan kapıdır. Şu anda Paris’in en eski tren istasyonlarından biri olan Austerlitz, istasyonu ve mahalleyi modernize etmek, daha verimli hale getirmek ve güneybatı Fransa’ya hizmet veren yüksek hızlı trenler için ray  ekleme çalışmaları yapılmaktadır.

 

  •  Gare Montparnasse,

Paris tren istasyonu Gare Montparnasse da ilk olarak 1840 yılında inşa edilmiştir (Gare de l’Ouest olarak). Paris’te modern dönemde yıkılıp yeniden inşa edilen tek tren istasyonudur. Bu gar’ da da yenileme çalışması vardır. Buradan Bordeaux, Tours, Nantes ve Rennes gibi batı ve güneybatı şehirlerine ulaşabilirsiniz. Gare Montparnasse ; 4, 6, 12 ve 13 numaralı metro hatları üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle önemli bir şehir terminalidir.

Gare Montparnasse tren destinasyonunda öne çıkanlar ;

TGV – Brittany: Rennes, St. Malo, Brest

TGV –  the Loire Valley : Nantes, Angers

Central France : Chartres, Tours

TGV –  Poitou-Charentes

TGV – Aquitaine : Bordeaux, Bayonne, Biarritz

TGV – Midi-Pyrenees : Toulouse, Lourdes

Spain : San Sebastian ve  Madrid

 

  •  Gare Saint-Lazare,

Empresyonist (izlenimci) ressamlardan bir kısmının değişik bir  zaafları olduğu istasyon – hem Edouard Manet hem de Claude Monet bu tren istasyonunu birçok resimlerinin odak noktası olarak seçmiştir. Gare Saint-Lazare’ den ;  Mont-St-Michel ve Dieppe’ye gitmek isterseniz bu gardan trene bineceksiniz demektir. Şehirden metro hatları 3, 12 ve 13 ile tren garına ulaşmak mümkün.

 
 
 

 

***  Paris için şehir içi “Ulaşım” araçlarını inceledik. Sonraki sayfamızToplu Taşımadaki Bilet türleri – Kartlar ve Tarife”  bilgisi olacaktır.

 

 

– Paris – Ana Klasör’ e geri dön –